Nastupi - detaljno

Juniori na otvaranju muzeja u Baredinama

14.5.2010. 0:00:00 -  

U Petak 14.05.2010. u Baredinama kraj Nove Vasi (Poreč), otvoren je polivalentni kulturno ekološki centar, muzej povijesnih traktora i postava o kruhu, ulju i vinu.


„U dijelu prije dolaska u jamu, podignut je ulazni niz izloženih strojeva i sredstava nezaobilaznih u poljoprivredi zadnjih dvaju stoljeća. Uz tipične drvene i kamene spomenike, nizove traktora i vršalica, ugodno je primjetiti kako su izlošci zaštićeni strehama koje slijede lokalne načine tradicijske gradnje koje isključivo koriste tradicionalne materijale i tehnike. Veoma je bitna okolnost što izloženi predmeti i strojevi imaju usku vezu s ovim krajem. Ovdje su korišteni, ali također spašeni od propadanja i konačno impresivno izloženi.

Unutrašnjost postava brojnih i brižno postavljenih predmeta nastavlja se od prapovjesnih prema rimskim i srednjovjekovnim primjerima, obilujući prešama, drobilicama, škrinjama, lokalnim alatima i tehnologijama različitih razdoblja, ali sve uklopljeno u jedinstveni kameni ambijent decentno odabranog osvjetljenja koji cjelini daje rijetku toplinu obilaska i boravka.“ (Marino Baldini)

Mladi Kosirići obogatili su manifestaciju otvaranja plesovima sette passi i balun, te nakon rezanja vrpce, posjetitelje uveli u novootvoreni prostor.

Ovim pute zahvaljujemo organizatoru što prepoznaje vrijednost folklora, te rad Kumpanije Kosirići.<<< Natrag